Hirschsprung Nedir?

Hirschsprung hastalığı, dışkının anüsten çıkarılması aşamasında alt rektumun yetersiz kalmasından dolayı gerçekleşmektedir. Bu hastalıkta kalın bağırsak yavaşça genişlemekte ve durum, doğuştan kalın bağırsak genişlemesi olarak adlandırılmaktadır. Kongenital aganglionik megakolon olarak da bilinen bu hastalık, yenidoğan dönemde bağırsak tıkanıklığıyla ya da ileri dönemde kabızlıkla beraber fark edilmektedir. Erkek bebeklerde kız bebeklere oranla daha sık görülmektedir.

Hirschsprung Hastalığının Belirtileri

Hirschsprung hastalığında klinik semptomlar arasında yeni doğmuş bebeklerde ilk bir-iki gün boyunca mekonyum çıkışının görülmemesi yer almaktadır. Mekonyum, yenidoğan bir bebeğin ilk kakasıdır. Sonraki günlerde karın bölgesinde fark edilir bir şişlik, safralı kusma, beslenme bozukluğu görülmektedir. Normalde yenidoğanlarda mekonyum çıkışı doğumdan sonra ilk gün gerçekleşmekte, hirschsprung hastalığı görülen bebeklerde bu süre uzamaktadır. Bebek lavman ile rahatlatılsa bile durum tekrarlayabilmektedir.

Hirschsprung Hastalığına Ne Sebep Olur?

Hirschsprung hastalığı, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında bağırsak gelişiminin tam olarak tamamlanamaması nedeniyle oluşmaktadır. Hastalarda anne veya babadan kaynaklanan genetik bir problem olup olmadığı araştırılmaktadır. Bebeklerin anne karnındaki gelişim evrelerinde “ganglion hücreleri” yemek borusundan başlayıp anüse doğru ilerlemektedir. Bu hücre bağırsakların gevşemesini sağlamaktadır. Gelişim sürecinde bağırsaklarda bir yerlerde duraksama görülüp bu süreç tamamlanamazsa, hirschsprung hastalığı oluşum gösterir.

Hirschsprung Risk Faktörleri

Hirschsprung hastalığının ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Öncelikle cinsiyetin erkek olması, bu hastalık için daha fazla risk taşındığını göstermektedir. Hirschsprung hastalığı olan kişilerin ailesinde yenidoğacak bebeğin de bu hastalığın riskini taşıdığı söylenebilmektedir. Down sendromu gibi kalıtsal hastalıklar, bu hastalığın riskini daha da artırmaktadır.

 

hirschsprung-hastaliginin-belirtileri

Hirschsprung Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

 

Hirschsprung Hastalığı Tanısı

Hirschsprung hastalığı teşhisinin konulması için öncelikle hastanın öyküsü dinlenmelidir. Hastalığın semptomlarını taşıyan bebeklerde düz karın röntgeni çekilmektedir. Röntgen filminde geniş ve gaz dolu kalın bağırsak görünümü görüldüğünde bir diğer tanı yöntemi olan kolon grafisine başvurulmalıdır. Kolon grafisinde kalın bağırsağa sulandırılmış baryum verilmekte ve bağırsağın içi görüntülenmektedir. Bu görüntülemede dar ve geniş kısımlar teşhis edilebilmektedir. Tanı için ayrıca anorektal manometrik inceleme, rektal biyopsi de yapılabilmektedir.

Hirschsprung Tedavisi

Hirschsprung hastalığı tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Cerrahi öncesinde hastaya lavman yapılarak barsaktaki gaz ve dışkı çıkartılmaktadır. Bu şekilde hasta ameliyata kadar olan süreçte rahatlamaktadır. Bazı hastalarda kolonun her yeri bu hastalıktan etkilenmekte ve uzun bir süre besin, sıvı ve sodyum takviyesi gerekebilmektedir.

Cerrahi yöntemle tedavideki hedef, içerisinde hücre bulunmayan kısmın çıkartılıp hücre bulunan kısmın anüs veya bağırsağa bağlanmasıdır. Cerrahi tedavi; bebeğin yaşı, çalışmayan bağırsağın uzunluğu gibi detaylara bağlı olarak birkaç aşamalı olarak gerçekleştirilebilir. Cerrahi tedavide Swenson, Duhamel ve Soave ameliyat yöntemleri mevcuttur. Ameliyatın bazen tek aşamalı gerçekleşmesi, bazen de ilk olarak kolostomi yapılarak diğer yöntemlerin sonraki ameliyatla gerçekleştirilmesi mümkündür. Hirschsprung tedavisinin başarılı geçme şansı erken tanı konulması ve bağırsağın hasarlı bölümünün kısa olmasıyla bağlantılıdır.

Hirschsprung ameliyatında, dışkıyı kontrol eden anal kanal ve sfinkter kaslarının korunması yani hasar görmemesi gerekmektedir.

https://www.cocuklardaaltinakacirma.com/cocuk-urolojisi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

norojenik-mesane
Nörojenik Mesane

Nörojenik mesane, sinir sistemi ile ilgili bir bozukluk nedeniyle mesanenin normal şe…

Devamını Oku
kabizlik
Kabızlık

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin düzensiz veya zor olması durumudur. Çocuklarda sıkç…

Devamını Oku
gunduz-idrar-kacirma
Gündüz İdrar Kaçırma

Gündüz idrar kaçırma, çocukların idrarı istemeden tutamaması sonucunda kaza ile yapma…

Devamını Oku