Pelvik Taban Fizyoterapisini Nasıl Yapıyoruz?

Şikayeti olan ve kliniğimize başvuran çocuklar ve ailesi bir Uzman Hekim ve konunun uzmanı bir Fizyoterapist tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilir.  Bu kısım; çocuğunuzun kapsamlı bir özgeçmiş ve öyküsü, fizik muayenesi, üroflovmetri denilen (işeme testi), idrar tahlili, idrar kültürü, üriner sistem ultrasonografisi, pelvik taban kaslarının fonksiyonel ölçümü ve günlük mesane / bağırsak rutini günlüklerini içerir.

Mesane ve bağırsak günlüğü, gün boyunca çocuğunuzun ne sıklıkta idrar yaptığını, geceleri ne kadar idrar kaçırdığını ve bağırsak hareketlerinin nasıl olduğunu sorgulamaya yardımcı olan başlıkları içerir. Bu bilgilere dayanarak, alanında uzman fizyoterapistlerimiz çocuğunuz için en uygun bir mesane ve bağırsak planı oluşturur.

Pelvik taban fizyoterapistlerimiz, pelvik taban sorunlarının altında yatan nedene katkıda bulunabilecek belirgin kas güçsüzlükleri veya kas kasılmaları olup olmadığını görmek için çocuğunuzun ilgili bütün kaslarını değerlendirir. Ardından ayrıntılı pelvik taban değerlendirmeleri yapılarak çocuğunuza özgü rehabilitasyon planını çizer. Yaptığımız bütün değerlendirme ve tedavi yaklaşımları ağrısız ve acısızdır. 

Pelvik taban muayenesi yapılmadan önce, fizyoterapistlerimiz hem çocuktan hem de aileden onay alır. Görsel, işitsel ve /veya dokunsal bir uyarının verilmesi, çocuğunuzun pelvik taban kaslarını fark etmesini sağlayarak nasıl çalıştırılacağına veya gevşetileceğinin öğrenmesine yardımcı olur.

 

pelvik-taban-kas-kuvveti-olcumu-nasil-yapilir

 

Pelvik Taban Kas Kuvveti Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kliniğimizde pelvik taban kas aktivite ölçümlerini EMG cihazlarıyla yapmaktayız. Ölçümler yapışkanlı elektrotlar ile yapılarak herhangi bir acıya veya ağrıya neden olmamaktadır. Yaptığımız ölçüm değerleri ile çocuğunuzun pelvik taban kaslarının işleyişi hakkında bilgi edinerek, ihtiyaca yönelik tedavi programını doktorumuz eşliğinde planlamaktayız.

Tedavi içerisinde çocuğunuzun pelvik taban kaslarını doğru kullanarak sağlıklı dışkılama ve işeme yapmayı öğrenmesi tedavinin kalıcılığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle ilk tedavi seansımızda size ve çocuğunuza, işeme ve dışkılamanın nasıl gerçekleştiğini, pelvik taban kaslarının nasıl çalıştığını anlattığımız ve mesane-bağırsak tavsiyeleri verimizi içeren (işeme-sıvı saatleri, kaka saatleri, mesaneye iyi gelen yiyecekler, zararlı içecekler, doğru işeme ve dışkılama teknikleri vb.) mesane-bağırsak eğitimimizi vermekteyiz. Takibindeki seanslarımıza yapmış olduğumuz pelvik taban kas değerlendirmeleri doğrultusunda rehabilitasyona başlarız.

Pelvik Taban Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavimiz alışılagelmiş EMG-biofeedback dediğimiz bilgisayar oyunlarından ibaret değildir.

Tedavi planlarımızda;

  • Manuel terapi (ellerin kullanılmasıyla yapılan terapi şekli)
  • Postür ve solunum eğitimi
  • Torakolumbal (gövde-bel bölgesi) egzersizler
  • Pelvik taban egzersizleri
  • İşemeyi ve dışkılamayı kolaylaştırma teknikleri
  • Gevşeme teknikleri
  • Davranışsal tedavi
  • Emg-biofeedback gibi birçok tedavi modaliteleri uygulanmaktadır.

Seans aralarında merkezimizde düzenli olarak yapmış olduğumuz ürolovmetre (işeme testi) ve ultrason ölçümlerimiz ile iyileşme süreçleri takip edilmektedir.

 

pelvik-taban-tedavisi-nasil-yapilir

 

Pelvik Taban Fizyoterapisi Sonrası

Tedavimizin sonunda çocuğunuzun fonksiyonel hale getirdiğimiz pelvik taban kaslarını doğru bir şekilde kullanımı sayesinde sağlıklı işeme ve dışkılamayı öğrenir. Böylelikle çişini ve kakasını tutma becerisi kazanarak, şikayetler en aza indirgenir.

Şikayetlerin en aza indirgenerek problemlerin ortadan katlığı süre içerisinde, her çocuk için yapılan durum değerlendirme toplantılarının ardından alınan ortak bir karar çerçevesinde, takip ve kontrol randevuları belirlenerek sizlerle vedalaşmaktayız.

Şayet çocuğunuz mesane veya bağırsak problemi yaşıyorsa, aklınızda tutmanız gereken şey, bunu çocuğunuzun bilerek yapmadığıdır. Bu dönemde yapmanız gereken, bünyesinde çocuk üroloğu ve pelvik taban fizyoterapistlerinin bulunduğu uzman bir ekipten görüş alarak uygun görülen tedaviye en kısa sürede başlanmasıdır.

Unutulmamalıdır ki; tedavinin asıl kahramanları çocuklarımızdır, bu dönemde aileleri tarafından koşulsuzca desteklenmelidirler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

pelvik-taban-fizyoterapisi-nedir
Pelvik Taban Fizyoterapisi Nedir?

Pelvik taban fizyoterapisi, pelvik tabanın sağlığı ve işlevselliği üzerinde çalışan ö…

Devamını Oku
neden-pelvik-taban-fizyoterapisi
Neden Pelvik Taban Fizyoterapisi?

Pelvik taban fizyoterapisi, pelvik tabanın işlevselliğini, gücünü ve esnekliğini artı…

Devamını Oku
kimler-pelvik-taban-fizyoterapisinden-fayda-gorur
Kimler Pelvik Taban Fizyoterapisinden Fayda Görür?

Pelvik taban fizyoterapisi, çeşitli pelvik sağlık sorunları olan bireyler için faydal…

Devamını Oku