Pelvik Taban Rehabilitasyonu Nedir?

Pelvik taban disfonksiyonlarının tedavisinde ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve fizik tedavi yöntemleri yer almaktadır. Pelvik taban kaslarının kasılmasını ve gevşemesini öğretecek veya düzeltecek herhangi bir cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle hastalarımızın mutlaka fizik tedavi almaları gerekmektedir. Fizik tedavi yöntemleri, birinci basamak tedavi olarak literatürde bazı dernekler tarafından da kabul edilmektedir.

Rehabilitasyon yöntemleri, pelvik taban disfonksiyonunun tipine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle hastalarımıza ayrıntılı bir şekilde değerlendirme yapmamız gerekmektedir. Değerlendirme, karın değerlendirmeleri, perineal bölge değerlendirmeleri, postür değerlendirmeleri ve ayrıntılı hikaye alımını içermektedir.

Değerlendirme sonucunda kasların durumuna bağlı olarak tedavi yöntemimiz değişmektedir. Pelvik taban kasları normal çalışabilir, aşırı aktif olabilir, az aktif olabilir veya nonfonksiyonel durumda olabilir. Bu duruma bağlı olarak rehabilitasyon programı değişmektedir. Örneğin, idrar kaçırması olan iki kadın birey olsun, aynı yaşta, aynı kiloda ve tüm özellikleri aynı olsalar bile, yapacağımız muayene sonucunda birinde aşırı aktif pelvik taban kasları bulunabilirken diğerinde kasların zayıf olması nedeniyle bir problemle karşılaşabiliriz.

Bu nedenle yapacağımız tedavi programları tamamen değişmektedir. Birine kaslarını kuvvetlendirici egzersizler verirken diğer hastaya kaslarını gevşetici egzersizler vermemiz gerekebilir. Bu nedenle rehabilitasyonda önemli olan, değerlendirmedir. Değerlendirme sonucuna göre yapacağımız yöntemler değişmektedir. Pelvik taban fonksiyon bozukluğunun tipine bağlı olarak, yaptığımız değerlendirmeler farklılaşmaktadır. Örneğin, postür değerlendirmesi yapmamız gerekebilir. Bireyin sırtında kamburluk durumu varsa, karın içi basıncı artabilir ve prolapsus durumunda dikkat etmemiz gerekebilir. Bu nedenle hastayı bütüncül bir şekilde ele almamız gerekmektedir. Hastamızın vücut duruşunu düzeltmemiz gerekebilir.

Bu nedenle, bireyi ayrıntılı değerlendirdikten sonra tüm fonksiyonlarını düzeltmek için pelvik taban rehabilitasyonu uygulamaktayız. Ayrıca pelvik taban kas bölgesine yönelik EMG biofeedback uygulamaları ve kasları güçlendirmek veya kullanmak için elektrik stimülasyonu gibi farklı alternatif tedaviler de uygulanmaktadır.