Anal Atrezi Ve Kabızlık

Anal atrezi problemi anne karnındaki bebeğin anüs açıklığının oluşmaması nedeniyle popo deliğinin olmaması durumudur. Bu durum tedavi edilmesi gereken doğumsal bir gelişim bozukluğudur.

Anal Atrezi Nedir?

Anal atrezi, doğumda anüsün tam olarak gelişmemesi veya doğru şekilde oluşmaması durumudur. Bu durum, normal dışkılama için gerekli olan doğal bir açıklığın veya geçidin eksikliği anlamına gelir. Anal atrezi, bebeğin doğumdan hemen sonra dışkı çıkaramamasına ve dışkının normal bir şekilde vücuttan atılamamasına neden olabilir.

Anal atrezi, bebeklerde ciddi bir tıbbi durumdur ve çocuk cerrahisi uzmanları tarafından cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Ameliyatla, anüsün doğru şekilde oluşturulması veya düzeltilmesi gerekebilir. Cerrahi müdahale genellikle doğumdan kısa bir süre sonra yapılır.

 

anal-atrezi-ve-kabizlik-sikayetleri

Anal Atrezi ve Kabızlık Şikayetleri

 

Anal Atrezi Nedenleri

Anal atrezinin sebebi henüz net şekilde bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörler sebebiyle ortaya çıktığı düşünülen anal atrezinin embriyonik gelişim süreci sırasında gerçekleşen bir gelişim bozukluğu sebebiyle görüldüğü ve anüs ile bağırsakların normal biçimde oluşmadığı anal atrezinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Genetik Yatkınlık: Ailesinde anal atrezi görülen bebeklerde bu hastalığın görülme riski daha fazladır.

Embriyonik Gelişim Problemleri: Anne rahmindeki bebek gelişiminde anüs ve rektum bölgelerinin normal biçimde oluşamaması anomalinin sebepleri arasındadır.

Çevresel Etkiler: Anne adayının ilaç kullanmış olması, radyasyona ya da toksik maddelere maruz kalması anal atreziye neden olabilir.

Genetik Sendromlar: Down sendromu ve Vacterl sendromu gibi bazı rahatsızlıklar anal atrezi riskini artırmaktadır.

Anal Atrezi Kimlerde Görülür?

Anal atrezi anomalisi bağırsağın sonunda bulunan açıklığın olmaması durumudur ve alçak ve yüksek tip olarak 2 çeşidi vardır. Yüksek tip erkeklerde 2 kat fazla görülür, alçak tip ise her iki cinsiyette eşit oranda görülür. Her 1200-500 doğumda bir bu anomali ile karşılaşılmaktadır.

Anal Atrezi Nasıl Tedavi Edilir?

Anal atrezinin tedavisi ameliyattır. Alçak tip olarak isimlendirilen çeşit için tek bir ameliyat yeterlidir ve anüs oluşturulur. Yüksek tip anal atrezide ise 3 ameliyat yapılmalıdır. İlk ameliyat ile bebeğin kaka yapması için kalın bağırsak karın duvarına doğru ağız haline getirilir. İkinci ameliyatta kalın bağırsak ucuna anüs açıklığı açılır. 3. ameliyatta ise kolostomi yöntemi ile açılan açıklık kapatılır ve anüs açıklığı kullanılabilir.

 

anal-atrezi-kimlerde-gorulur

 

Anal Atrezi Ameliyatı Sonrası

Anal atrezi ameliyatı öncesinde aileye bilgi verilir ve ameliyattan sonra çocukların sindirim sorunlarının, kaka ve çiş tutamama sorunlarının olabileceği bilgisi aktarılır. Başarılı operasyonlardan sonra da böyle bir risk vardır. Altına kaçırma problemi çocuklarda psikolojik travmalara ve sosyal bozukluklara neden olabileceğinden ilaç tedavisi de uygulanabilir. Uygulanan ek tedavilerle pelvik taban kasları geliştirilmeye çalışılır. Bölgedeki kasların normal şekilde oluşamamış olması ameliyatta anüs oluşturulmuş olsa dahi idrar kaçırma kaka kaçırma ve kabızlık gibi sorunlara sebep olabilmektedir.

Anal Atrezi ve Kabızlık İlişkisi

Anal atrezi, dışkının vücuttan atılmasını engellediği için çocuklarda kabızlık sorunlarına yol açabilir. Normal dışkılama için gerekli olan kanaldaki pelvik taban kaslarının zayıf olması nedeni ile dışkının normal bir şekilde vücuttan çıkmasını zorlaşabilir. Sonuç olarak; kabızlık, dışkının sertleşmesine ve bağırsak hareketlerinin zorlaşmasına neden olabilir. Ameliyat sonrası, anal atrezisi olan çocuklar için dışkılama süreci yönetilir. Kabızlık sorunları yaşayan çocuklar için tedavi yöntemleri arasında diyet değişiklikleri, lifli gıdaların tüketimi, yeterli sıvı alımı, idrar alışkanlıklarının düzenlenmesi, dışkılama alışkanlıklarının oluşturulması ve bazen ilaçlar veya lavmanlar kullanılabilir.

Tedavi, cerrahi müdahale sonrası özel bir bakımı içerir ve bu süreçte çocuk cerrahisi uzmanı tarafından yönlendirilir. Çocuğun dışkılama sorunları varsa veya kabızlık şikayetleri varsa, bir çocuk cerrahisi uzmanına veya pediatrik gastroenteroloji uzmanına danışmak önemlidir. Uzmanlar, çocuğun tıbbi durumunu değerlendirerek ve durumuna özgü bir tedavi planı oluşturarak yardımcı olabilirler.

https://www.cocuklardaaltinakacirma.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuklarda-kaka-kacirma-tedavisi
Çocuklarda Kaka Kaçırma Tedavisi

Çocuklarda kaka kaçırma, fekal inkontinans olarak da bilinir, istem dışı olarak dışkı…

Devamını Oku
kabizlik
Kabızlık

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin düzensiz veya zor olması durumudur. Çocuklarda sıkç…

Devamını Oku
asiri-aktif-mesane
Aşırı Aktif Mesane

Aşırı aktif mesane, çocuklarda sıkça görülen bir durumdur ve genellikle idrar kontrol…

Devamını Oku