Hirschsprung Hastalığı Ve Kabızlık

Hirschsprung hastalığı ve kabızlık birbiriyle bağlantılıdır. Hirschsprung hastalığına sahip olan çocuklar genelde kabızlık şikayetiyle doktora başvurabilirler. Kabızlığın nedeni bazı çocuklara hirschsprung hastalığı olabilmektedir.

Hirschsprung Hastalığı Nedir?

Hirschsprung hastalığı, bağırsakların bir kısmının, genellikle rektum ve kalın bağırsakta, sinir hücrelerinin (gangliyon hücreleri) bulunmadığı veya yeterli olmadığı doğuştan gelen bir durumdur. Bu eksiklik, bağırsakların düzgün şekilde kasılmasını ve dışkının normal şekilde ilerlemesini engeller. Bu durum da kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.

Hirschsprung Hastalığının Belirtileri

Hirschsprung hastalığının belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • Yenidoğan döneminden itibaren dışkılama sorunları
  • İlk birkaç gün içinde dışkılama eksikliği
  • Dışkılama güçlüğü ve sert dışkı
  • Karın şişkinliği
  • Dışkılama sırasında ağrı veya acı
  • Beslenme sorunları veya kilo alamama

Kabızlık, Hirschsprung hastalığının belirgin bir belirtisi olabilir. Sinir hücrelerinin eksik olduğu bu durumda, bağırsak kasları normal şekilde çalışmayabilir ve dışkı ilerleyemez. Bunun sonucunda dışkı birikimi ve kabızlık meydana gelebilir.

 

hirschsprung-hastaliginin-tedavisi

 

Hirschsprung Hastalığı Neden Olur?

Hirshsprung hastalığı bebek anne karnında gelişirken oluşum gösterebilir. Bebek ana rahmindeyken sinir hücreleri bağırsakların son kısmına doğru gelişimi durdurabilir. Gelişim durduğu için de sinir hücrelerinin tamamı bağırsakların son kısmına ulaşamaz. Sinirler bağırsağın son kısmına ulaşamayıp saramadığı için de hirshsprung hastalığı meydana gelir. Bu durum genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Çevresel faktörlerle beraber genetik faktörler de birleşince bu hastalığın meydana gelme ihtimali artar.

Hirschsprung Nasıl Teşhis Edilir?

Hirshsprung hastalığı bağırsak filmiyle tespit edilebilir. Anüsten kalın bağırsağın içine doğru seyreltilmiş baryum verilerek bağırsak filmi çekilir. Seyreltilmiş baryumun verilmesinin sebebi ise genişlemiş ve kasılmış bağırsak bölümlerinin teşhis edilmesini sağlamasıdır.

Hirshsprung tanısı için uygulanan bir başka yöntem ise rektal biyopsidir. Rektal biyopsi uygulamasında anüsten 2 cm içeri girilerek bağırsaktan kesit alınıp incelenir. Ganglion hücrelerin olup olmadığı bu inceleme sonucunda anlaşılır.

Hirshsprung teşhisi için kullanılan bir diğer yöntem de manometrik çalışmadır. Manometrik çalışma sayesinde bağırsakların tepkisi ölçülür. Bağırsaklara verilen uyarılarla bağırsakların kasılma ve gevşeme hareketlerinin nasıl olduğuna bakılarak teşhis konulur.

 

hirschsprung-ameliyati

 

Hirschsprung Hastalığının Tedavisi

Hirschsprung hastalığının tedavisi genellikle cerrahi müdahaleyi içerir. Tedavi, etkilenen bağırsak bölgesinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla yapılır. Bu cerrahi işlem, normal sinir hücrelerinin olduğu sağlıklı bağırsak dokusunun rektuma kadar uzatılmasını amaçlayarak tedaviyi sağlar.

Tedavi sonrası, çocuklarda dışkılama alışkanlıklarının düzenlenmesi ve kabızlık sorununun yönetilmesi önemlidir. Diyet değişiklikleri, lifli gıdaların tüketimi, yeterli sıvı alımı, dışkılama alışkanlıklarının oluşturulması, bazen ilaçlar veya lavmanlar kullanılabilir.

Hirschsprung hastalığı olan çocuklar için tedavi, uzman bir çocuk cerrahisi veya pediatrik gastroenteroloji uzmanı tarafından yönlendirilir. Tedavi, bireysel duruma ve hastalığın şiddetine göre belirlenir. Bu durumu yönetmek için uzman bir doktorla görüşmek önemlidir.

Hirschsprung Ameliyatı

Hirschsprung ameliyatında kalın bağırsağın hastalıklı olan kısmı çıkartılır. Sağlıklı kısım ise anüse bağlanarak tedavi amaçlanır. Bu işlem sayesinde hasta normal bir şekilde dışkı yapabilir hale gelir. Rektum ve sigmoid kolonu çıkartılarak dışkı kontrolü sağlanır. Genelde yeni doğmuş bebeklere yapılan bu işlemde anestezi kullanılır. Laparoskopik yöntemler de kullanılabilen hirshsprung ameliyatında makattan işlem yapılabilir. Ameliyattan sonrasında hastanın hastanede 3-7 gün arasında yatış yapması gerekir. Uzun dönemde iyileşmede ise bağırsak enfeksiyonları oluşabilir. Bu enfeksiyon çocukta ishal kusma gibi belirtilere neden olsa da ilaçlarla tedavi sağlanabilir. Çocuğun kabız olduğu durumda ise müshil kullanılabilir. Hirschsprung ameliyatı sonrasında beslenme şeklinde bazı değişiklikler yapılması gerekebilir. Kabızlık oluşmaması için bir süre çok katı besinlerden uzak durulması gerekir.

Detaylı Bilgi: https://www.erdalturk.com.tr/hirschsprung-hastaligi-nedir

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuklarda-tuvalet-egitimi
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda tuvalet eğitimi, çocuğun idrar ve dışkı kontrolünü kazanması sürecidir. Bu…

Devamını Oku
vezikoureteral-reflu-ve-kabizlik
Vezikoüreteral Reflü Ve Kabızlık

İdrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olan çocuklarda vezikoüreteral reflü problemi sık ras…

Devamını Oku
kabizlik
Kabızlık

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin düzensiz veya zor olması durumudur. Çocuklarda sıkç…

Devamını Oku