Çocuklar Neden Kaka Tutar? Bu Durumun Çözüm Yolları Nelerdir?

Kaka tutma en sık tuvalet eğitiminin önem kazandığı 2-4 yaş arasında görülür. Ebeveynler tuvalet eğitimini yumuşak atlatmaya özen gösterseler de, bazen çocuklar onların endişelerini ve beklentilerini hissedebilir ya da dışarıdan müdahalelerle utanç, korku gibi duygulara kapılabilir. Çocuk, her ne kadar şiddetli acı çekse de, kaka yapma konusunda kendini rahat atayabilir. Çocuk, bir kere ağrılı bir kabızlık yaşadıysa, yine tekrar canının yanmasından korkacağı için kaka tutmayı tercih edebilir. Kaka tutma fizyolojik sebeplerden kaynaklanabilir ya da çocuğun ağrılı bir kabızlık geçmişi varsa çocuk tekrar canını yanacağına endişelenir kaka tutmayı tercih edebilir.

Tuvaletin büyüklüğü, yüksekliği, sifonun çıkardığı ses çocuğu korkutuyor olabilir. Çocuğun hazır olmadığı ya da doğru eğitimi de kaka tutmaya sebep olabilir. Bez bırakma, çocuğun en çok inatlaşma yaşadığı dönem olduğu için doğru yönetilmeyen süreç inatlaşmalara sebep olabilir ve bu inatlaşmalar da kaka tutmaya sebep olabilir. Stres faktörü olan büyük değişiklikler, kardeş gelmesi, okula başlama, taşınma gibi etmenler de kaka tutmaya sebep olabilir. Bazı çocuklar, kakayı bedenlerinin bir parçasıymış gibi hissedip bırakmak istemeyebilir. Duyusal hassasiyeti olan çocuklar da yine kaka tutmaya eğilimli olabilirler.

Öncelikle bir hekim tarafından organik kökenli olup olmadığı muayeneyle tespit edilmeli. Eğer kronik bir kabızlık şikayeti varsa kabızlık tedavisine acilen başlanmalıdır. Kabızlık tedavisi ile birlikte bir beslenme düzeni planlanabilir. Çocuk tekrar canının yanacağına endişe duyuyorsa, beslenmenin kakanın yumuşaması açısından ne kadar önemli olduğu anlatılabilir ve beslenmesine uygun yiyecekler ilave edilebilir. Çocuğa vücudumun nasıl çalıştığı, kaka yapmanın ne için gerekli olduğu anlatılabilir. Kaka yapma konusundaki olumsuz düşünceleri ile ilgili konuşulup, çocuk rahatlatılabilir. Çocuklara bunaltıcı bir şekilde hatırlatıcı ve ısrarcı olmak, o konudaki motivasyonlarını kaybetmelerine sebep olabilir. Dolayısıyla, hatırlatıcı olmak önemli fakat bunaltıcı şekilde olmamalı. Tuvaleti bir görev gibi göstermek yerine eğlenceli hale getirilebilir. Tuvalet istediği stickerlar, oyuncaklarla süslenebilir ve çocuğu motive etmeye çalışabiliriz. Ebeveyn müdahalesinin yeterli olmadığı durumlarda, bir uzmandan destek almak önemli olacaktır.